Havadis

İstanbul Şehir Üniversitesi Yeni Akademik Yıla Dragos’ta Başladı

Köklü geçmişi ile 1986 yılından bu yana eğitim ve düşünce hayatına katkı sağlayan Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve gerçek bir “vakıf üniversitesi olma” hedefiyle yola çıkan İstanbul Şehir Üniversitesi, 2017-2018 akademik yılına Dragos kampüsünde başladı. Özgün, katılımcı, evrensel, özgürlükçü perspektifi ve zenginleşen ekibiyle parlak bir kariyer fırsatı sunan İstanbul Şehir Üniversitesi güçlü akademik kadrosu ile öğrencilerini geleceğe tam donanımlı bir şekilde hazırlıyor. 6 fakülte, 3 enstitü ve 1 meslek yüksekokulu ile sunduğu kaliteli ve nitelikli eğitimin yanı sıra sosyal olanaklarıyla ön plana çıkan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Dragos kampüsü yeni sınıfları ve laboratuarları, zengin kütüphanesi, yurtları, spor tesisleri, farklı seçenekler sunan kafeteryaları ve restoranları, alternatif sosyalleşme ve çalışma alanları ile öğrencilere doğal, temiz ve huzurlu bir ortam sunuyor. Türkiye’nin en büyük ve yeşil kampüslerinden biri olan Dragos kampüsü, doğal ortamı korumak ve karbon salınımını minimuma indirmek amacıyla bisiklet kullanımına uygun olarak inşa edildi.

Şerif Mardin’i Anma Paneli Gerçekleşti

Eylül ayı içerisinde kaybettiğimiz, Türkiye’nin değerli bilim insanı, sosyolog ve siyaset bilimci merhum Şerif Mardin’i anmak üzere Bilim ve Sanat Vakfı Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından 7 Ekim 2017 Cumartesi günü bir anma paneli düzenlendi. Oturum başkanlığını Engin Deniz Akarlı’nın yaptığı panelde Nurullah Ardıç, Ahmet Okumuş, Alim Arlı ve Gülay Cephe’nin konuşmalarıyla yad edildi Mardin.

BİSAV 2017 Güz Dönemi Seminerleri Tamamlandı

Vakfımızın geleneksel dönem seminerlerinin elli altıncısını geride bıraktık. İslam medeniyeti, Türk tarihi, temel bilimler, sanat, siyaset, edebiyat, felsefe gibi farklı disiplinlerden konuları içeren seminerler 14 Ekim-18 Kasım 2017 tarihleri arasında altı hafta boyunca her Cumartesi Vefa’daki vakıf merkezimizde gerçekleşti. Seminer döneminin sonunda 2018 yılında başlayacak olan Kademe Programına hak kazanmak isteyen katılımcılar için bir değerlendirme sınavı yapıldı.

Kademe Programında Yeni Dönem (2017-18) Başladı

Vakfımız bünyesinde otuz yıldır sürdürülen Kademe Programı, 2017-2018 dönemi eğitim faaliyetlerine başladı. Her yıl güz ve bahar dönemlerinde düzenlenen seminerlere devam edip Kademe sınavını başarıyla geçen katılımcılar için hazırlanan program yoğun bir içeriğe sahip. “Düşünce tarihi” ve “dünya tarihi”nin yanı sıra “sanat düşüncesine giriş” oturumları da programa dahil edildi. Çeşitli disiplinlerden beslenen programda katılımcılar antik dönemden bugüne insanlığın düşünce ve mücadele serüvenini önemli dönüm noktalarına odaklanarak değerlendirme fırsatı buluyor.

TALİD Türkiye’de İslami İlimler: FIKIH: Cumhuriyet Dönemi I-II Sayıları Çıktı

Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (TALİD) olarak Türkiye’de İslami İlimler üzerine yapılan çalışmaların hasılasını ortaya koymayı hedeflediğimiz seride dört cilt halinde hazırlanan Türkiye’de İslami İlimler: Fıkıh, Osmanlı Dönemi I-II sayılarının ardından Cumhuriyet Dönemi I-II sayıları da yayınlandı. Raflarda yerini alan Tefsir, Hadis ve Fıkıh sayılarının ardından serinin devamını halihazırda çalışmaları sürdürülen ve yine Türkiye’de İslami İlimler üst başlığıyla yayınlanacak olan Kelam ve Tasavvuf başlıklı sayılar oluşturacak.

Küresel Araştırmalar Merkezinden Yeni Toplantı Dizisi: “100. Yılında Filistin Meselesi’”

Bilim ve Sanat Vakfı – Küresel Araştırmalar Merkezi tarafından Filistin sorunu dikkate alınarak 1917 Balfour deklarasyonundan hareketle “100. Yılında Filistin Meselesi” toplantı dizisi planlandı. Kasım ayında başlayan program kapsamında her ay söz konusu meseleye ilişkin bir konuda değerlendirme ve sunum yapmak üzere akademisyen veya araştırmacılar ağırlanıyor. Şu ana kadar gerçekleşen üç ayrı toplantıda Yrd. Doç. Dr. Talha Çiçek, araştırmacı Özgür Dikmen ve gazeteci-yazar Taha Kılınç konuk edildi.

Sanat Araştırmaları Merkezinden Yeni Program Serisi: Ev ve Mimari

Bilim ve Sanat Vakfı - Sanat Araştırmaları Merkezi “Ev ve Mimari başlıklı yeni bir program dizisine başladı.  Programın moderatörlüğünü Celaleddin Çelik ve Halil İbrahim Düzenli üstleniyorlar. Konuşma serisinin her oturumunda farklı ve özel bir mimari eser konu ediliyor. Temel soruşturma mekan, madde, malzeme, nitelikli üretim ve yaygınlaşma potansiyeline sahip ev ya da ev grupları üzerinde yürütülmektedir.

Turgut Cansever Atölyesi Başladı

Şehir, sanat, mimari konularının en önemli muhakkik ve şarihlerinden biri olarak Turgut Cansever’in metinlerine odaklanan bu atölyede onun hususi terminolojisinin ana hatlarına nüfuz edilmeye çalışılıyor. Yüksek mimar Mehmet Öğün ve Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli nezaretinde öncelikle Turgut Cansever’in külliyatını irdelemek üzere başlayan programda, her oturumda bir temel metin esas alınarak kendisinin mimari eserleri başta olmak üzere yapılaşma ve şehir meseleleri üzerinde durulmaktadır.

Türkiye Araştırmaları Merkezinden Yeni Konuşma Dizisi: Şehir ve Mahalle Konuşmaları

Bilim ve Sanat Vakfı - Türkiye Araştırmaları Merkezi ile İstanbul Şehir
Üniversitesi -  Şehir Araştırmaları Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği dizinin ilk oturumu Eylül ayında gerçekleşti. Her ay mekan, şehir, mahalle konularını tarihi ve
güncel yönleriyle ele almayı amaçlayan program dokuz oturumdan oluşuyor.

Hayal Perdesi’nin 61. ve 62. Sayıları Çıktı!

61. sayıda Yorgos Lanthimos’un yeni filmi Kutsal Geyiğin Ölümü kapağa taşınıyor. Vizyon sayfalarında Kare, Umudun Öteki Yüzü, Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı, Çavdar Tarlasındaki Asi ve Yedinci Hayat filmleri yer alırken söyleşi sayfalarında Ayla’nın yönetmeni Can Ulkay, Taş’ın yönetmeni Orhan Eskiköy ve Benim Varoş Hikayem’in yönetmeni Yunus Ozan Korkut konuğumuz oldu. Portre’de Michael Haneke, Uzaktan Kumanda bölümünde Mindhunter ve Room 104’e dair değerlendirmeler var. Akademi bölümünde Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ile yerlilik ve yerellik meselesini konuştuk. 62. sayıda Andrey Zvyagintsev’in yeni filmi Sevgisiz kapağa taşınıyor. Vizyon sayfalarında Dönme Dolap, Loving Vincent, Godard ve Ben, İyi Günler ve Yol Ayrımı yer alırken söyleşi sayfalarında Ümit Ünal ile Sofra Sırları, Belgesel Odası’nda Murat Pay ile Mirâciyye: Saklı Miras üzerine konuştuk. Dosya’da Türk sinemasının 2017 bilançosunu değerlendirdik. Uzaktan Kumanda’da Twin Peaks’i inceledik. Sinefil’de Costa-Gavras’ın Kapital isimli filmi, Eskimeyen Filmler’de Monty Python ve Kutsal Kâse değerlendirildi. Kitaplık bölümünde
Tuba Deniz’in hazırladığı Biraz Mağrur, Biraz Mağdur isimli kitaba yer verdik.

Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı Büyüyor

Bilim ve Sanat Vakfı’nın, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığıyla yürüttüğü “Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri” projesinin 31 Ağustos 2016’da sona ermesinden sonra vakıf bünyesindeki Türkiye Araştırmaları Merkezi’ne bağlı olarak Sözlü Tarih biriminde faaliyetler sürüyor. Projenin bitişinden itibaren ağırlıklı olarak Yüksek İslam Enstitüsü ve İlahiyat mezunu öğretim üyeleriyle sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, 3000’i görüşme kayıtları, 600’ü ise kitap, tez ve makale olmak üzere 3600’a ulaşan kayıt sayısıyla Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı genişlemeye devam etmektedir.

DİVAN 43 Çıktı

1996 yılından bu yana disiplinlerarası ve mukayeseli yaklaşımıyla özgün çalışmalara yer vererek Türkiye’nin sosyal bilimler birikimine katkı sunan DİVAN dergisinin 43. sayısı çıktı. Türkçe ve İngilizce makalelerin yer aldığı derginin bu sayısında Aristoteles felsefesi, Osmanlı diplomasi tarihi ve karşılaştırmalı dinler tarihi alanlarından üç makale, sosyal ve beşeri bilimlerin farklı alanlarından  dokuz kitap değerlendirmesi okurlarına sunuluyor.

DİVAN Dergisi Yeni Web Sitesiyle Yayında!

Yirmi yıldan uzun bir süredir yayın hayatına devam eden DİVAN: Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi sunduğu hizmeti daha ileri taşımak amacıyla hazırladığı yeni internet sitesiyle yayında. Yeni sayı ve internet sitesi hakkında detaylı bilgi için divandergisi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yazma Eserler İhtisas Semineri Tamamlandı

Türkiye ve Osmanlı çalışmalarının çok önemli bir parçası olan yazma eserlerin tanıtılması ve tartışılması amaçlanan program Ekim ayında düzenlendi. Büyük bir kültür ve ilim hazinesi olan yazma eserlerin görsel örnekler eşliğinde tanıtıldıktan sonra bunlardan nasıl yararlanılabileceğine dair ipuçlarının verildiği ihtisas semineri; Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya nezaretinde, dört oturum halinde gerçekleşti.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.