MAM OKUMA GRUPLARI

Düşüncebilim Okuma Grubu II

Selim Değirmenci

19 Kasım 2008 Çarşamba

Gerçeklik’in derin yapısının idraki için tarih boyunca geliştirilen yöntemlerden birisi olan düşüncenin linguistik yargı kalıplarının analizi, yani ilm-i mantık kadim felsefe-bilim mirasının anlaşılabilmesi için bilinmesi gereken elzem bir bilim dalıdır. Hakikat’in kavram, önerme ve çıkarım sürecindeki idraki (mantık), formül, bağıntı ve işlem sürecindeki idrakine (matematik) dönüşmeden önce, ferdî tözlerin (kâin), dolayısıyla gerçekliğin (kâinat) doğasının doğru tasvirini mümkün kılan linguistik form, özne-yüklem yapısıydı (S, P’dir). Bizatihi bu formu inceleyen ilm-i mantık, göz’ün bir organ olarak bedenin âleti olmasına karşın bedenin yönünü tayin etmesine benzer biçimde ilm-i hikmetin bir âleti, ancak yönünü tayin için zorunlu pusulasıdır.

Yukarıdaki muhtasar ve müfid gerekçeden hareketle Bilim ve Sanat Vakfı Medeniyet Araştırmaları bünyesinde kurulan Düşüncebilim Okuma Grubu-II’nda Ebheri’nin İsaguci’sinin ve Ahmet Cevdet Paşa’nın Mi’yar-ı Sedad’ının okunması planlanmıştır.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.