SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Resim, Sanat Himayesi ve Kamusal Alanda Eleştiri: Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Üzerine Bir Çalışma, 1909-1918

Gizem Tongo

26 Aralık 2013 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez ve Makale Sunumu etkinliği kapsamında 26 Aralık 2013 tarihinde Gizem Tongo’yu konuk ediyor. Gizem Tongo ile Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladığı yüksek lisans tezi “Resim, Sanat Himayesi ve Kamusal Alanda Eleştiri: Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Üzerine Bir Çalışma, 1909-1918” üzerine konuşacağız.

Çoğunluğu Sanayi-i Nefise Mektebi mezunları tarafından 1909 yılında kurulan ve Osmanlı Devleti’nde ressamların oluşturduğu ilk sanatçı örgütlenmesi olan Cemiyet, imparatorluğun ilk güzel sanatlar dergisini yayınlamış ve Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul ve Viyana’da düzenlenen sergilere katılmıştır. Bu sunumda, Cemiyetin kuruluşundan Osmanlı İmparatorluğu’nun 1918’de yıkılışına kadar olan dokuz yıllık tarihi ele alınacak; Cemiyetin kuruluşuna zemin hazırlayan tarihsel ve sanatsal temeller, 1911-1914 yılları arasında yayınlanan dergideki tartışmalar ve  İttihat ve Terakki’nin milliyetçi gündemi, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı gibi dönemin güncel siyasi koşullarının cemiyet sanatçılarını nasıl ve ne şekilde etkilediği incelenecektir.

 

Kırkambar Tez-Makale Sunumu

Resim, Sanat Himayesi ve Kamusal Alanda Eleştiri: Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Üzerine Bir Çalışma, 1909-1918

Gizem Tongo

26 Aralık 2013 18:00 Perşembe

Şakir Kocabaş Salonu

 

Gizem Tongo 2006 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. 2007 tarihinde Manchester Üniversitesi “Post-1900 Literatures, Theories and Cultures” adlı yüksek lisans programını tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde hazırladığı “Painting, Artistic Patronage and Criticism in the Public Sphere: A Study of the Ottoman Society of Painters, 1909-1918” adlı ikinci yüksek lisans tezini Doç. Dr. Ahmet Ersoy danışmanlığında 2012 tarihinde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitelerinde ders asistanlığı, araştırma görevliliği ve öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Akademik çalışmaları dışında müzelerde ve galerilerde rehber ve kürator asistanı olarak çalıştı. Şu an Oxford Üniversitesi Oriental Studies Bölümü’nde Doktora tezini hazırlamakta ve aynı zamanda yüksek lisans öğrencileri tarafından hazırlanan akademik bir derginin yayın kurulundaki görevini yürütmektedir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.