SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’nda İmajlar: Toplum, Tarih ve Sinema

Nilay Özer

26 Şubat 2014 Çarşamba 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez ve Makale Sunumu etkinliği kapsamında 26 Şubat 2014 tarihinde Nilay Özer’i konuk ediyor. Nilay Özer ile Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde tamamladığı doktora tezi  “Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’nda İmajlar: Toplum, Tarih ve Sinema” üzerine konuşacağız.

Modern Türkçe edebiyatın başyapıtlarından Memleketimden İnsan Manzaraları neredeyse bütünüyle tasvir ve diyaloglar üzerine kuruludur. Belli bir zaman-mekândaki duyu verilerini aktaran, çeşitli cezaevlerinde tanıdığı mahkûmların deneyimlerini ve konuşmalarını not eden Nâzım Hikmet, Marksist bir sanatçı için birbirinden ayrı düşünülemeyecek üç sorumluluğu bu yapıtın temel dayanakları kılar. Şair öncelikle bir sosyolog gibi davranıp 1938-1947 arasında karşılaştığı insanları toplumsal tipler olarak yeniden üretir ki bu haliyle yapıt erken bir madun çalışmasını, cezaevlerinde yapılan mikrososyoloji çalışmalarını andırır. Aynı derecede önemli ikinci dayanak, Nâzım Hikmet’in insan deneyimlerini kullanarak fragmantal nitelikte, sözlü tarih ve gündelik hayat tarihi çerçevesinde değerlendirilebilecek bir tarih yazımını gerçekleştirmesidir. Sonuncusu ise sanatın, çağın teknolojisi ve teknolojinin ortaya çıkardığı yeni sanat türlerinin olanaklarıyla yeniden yapılandırılması, tez-antitez-sentez formülünün sanatsal araçların çeşitlendirilmesi konusunda kullanılmasıdır. Geçimini sinemadan sağlayan şair 1920’lerin Sovyetler Birliği’nde tanık olduğu deneysel çalışmaların etkisiyle yapıtı bir sine-şiir olarak tasarlar.

Kırkambar Tez-Makale Sunumu

Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’nda İmajlar: Toplum, Tarih ve Sinema

Nilay Özer

26 Şubat 2014 18:00 Çarşamba

Şakir Kocabaş Salonu

Nilay Özer 200o yılında Marmara Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yaptı. 2005 yılında Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nün yüksek lisans programını Turgut Uyar’ın Divan adlı yapıtında biçim-içerik sorunsalı konusundaki çalışmasıyla ve 2013 yılında aynı bölümün doktora programını “Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’nda İmajlar” başlıklı teziyle tamamladı. Şiir kitapları da bulunan Özer, Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde ve Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler vermektedir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.