KAM PANELLER

2018’e Girerken Dünya ve Türkiye Ekonomisi

23 Aralık 2017 Cumartesi Salon: VEFA SALONU

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin her yıl sonunda mutat olarak düzenlediği yıllık ekonomi değerlendirmesi panelimizin bu yılki başlığı “2018’e Girerken Dünya ve Türkiye Ekonomisi”dir. Panelimizde 2017 yılının dünya ve Türkiye ekonomisinin genel özellikleri çeşitli yönleriyle tartışılacak. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Lokman Gündüz’ün yapacağı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Prof. Dr. Burak Saltoğlu ve Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan ve Bora Tamer Yılmaz olacaktır. Panel, 23 Aralık Cumartesi saat 14.00’de Vefa salonunda başlayacaktır.

Lokman Gündüz, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. 1991’de Ziraat Bankası Bankacılık Okulu’ndan mezun oldu. 1993’te Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nden bankacılık yüksek lisans derecesini, 1999’da da doktora derecesini aldı. Bu süreçte yurtdışında kimi üniversitelerde misafir öğrenci ve araştırmacı olarak bulundu. 1999’a kadar Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı; bir süre Beykent Üniversitesi İşletme Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. 2005-2017 tarihleri arasında T.C. Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olarak görev yaptı. Hali hazırda Lokman Gündüz Şehir Üniversitesi İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Asaf Savaş Akat, İlköğretimini İstanbul'da tamamladıktan sonra bir yıl ABD'de eğitim gördü. Sonrasında İstanbul'a dönerek Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Ardından, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne giren Akat, daha sonra 1968'de üniversite öğrenimini İngiltere Norwich'de (East Anglia University) tamamladı. Doktorasını İstanbul Üniversitesi'nde yaptı. 1966'da aynı okulda asistanlık görevine başladı, 1973'te doçent oldu. 1970 yılında Londra Ekonomi Üniversitesi'nde ziyaretçi olarak araştırma yaptı. 1974 yılında Devlet Güvenlik Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Asaf Savaş Akat, 1980 yılında da İstanbul Üniversitesi'nde profesör oldu.1980 sonrasında bir süre haftalık Yeni Gündem dergisinde yazdı, İletişim Yayınları’nda çalıştı.  Yeni Demokrasi Hareketi içinde kurucular arasında yer aldı. Bazı özel şirket ve holdinglerde danışmanlık ve yönetim kurulu üyeliği gibi görevler üstlendi. Royal Economic Society ve TÜSİAD'a da üye olan Akat, Bilgi Üniversitesi rektörlüğü ve Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyelikleri (1996-1998) görevinin ardından NTV televizyon kanalında Ekodiyalog adlı ekonomi programına katıldı. Saba, Vatan gibi gazetelerde yazılar yazdı. Türkiye Simultane Tercümanlar Derneği kurucu üyesi ve bazı sosyal kurum ve kuruluşların üyesi olup 1984 yılında “Alternatif Büyüme Stratejisi” adlı kitabıyla Sedat Simavi Vakfı Ödülü kazanmıştır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi bölümünde çalışmaktadır.

Burak Saltoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Lisans öğrenimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Saltoğlu, yüksek lisans derecesini Guelph Üniversitesi’nden (Kanada) almıştır. Doktora derecesini Essex Üniversitesi’nden (İngiltere) alan Saltoğlu’nun araştırma alanları arasında finansal ekonometri, nicel finans, finansal risk gibi alanlar bulunmaktadır. Boğaziçi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dersler veren Saltoğlu aynı zamanda Akbank, Ak Portföy, BDDK, BNP-TEB,Garanti Bankası, HSBC, Reuters, Vakıfbank ve YKB gibi kurumlara danışmanlık yapmaktadır. Japan and the World Economy, Journal of Forecasting, International Journal of Business and Economics ve Applied Financial Economics gibi uluslararası dergilerde çeşitli çalışmaları yayımlanmıştır.

Ahmet Faruk Aysan, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu ve University of Maryland College Park'ta 2001 yılında yüksek lisansını, 2005 yılında doktorasını tamamladı. 2008 yılında doçent oldu. Dünya Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Oxford Analytica'nın da aralarında bulunduğu kurumlarda danışmanlık yapan Aysan, 2005-2011 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü tam zamanlı Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. A. F. Aysan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclis Üyeliği ve Para Politikası Üyeliği, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezinde Başkan Yardımcılığı, G-20 Finansal Güvenlik Uzmanları Grubu Üyeliği, TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Destek Grubu Danışma Kurulu Üyeliği ve Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programında ekonomi alanında Ülke Uzmanlığı görevlerini yürütmüştür. Ahmet Faruk Aysan İstanbul Şehir Üniversite’sinde iktisat profesörü olarak çalışmaktadır. Uluslararası finans, makroekonomi, ekonomi politik, bankacılık ve finans konularında uzmanlaşan Aysan, birçok uluslararası derginin Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu Üyesidir. Akademik dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunan A. F. Aysan, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı yayın ödüllerini ve akademik teşvik ödüllerini, Middle East Economic Association tarafından verilen İbn-i Haldun Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri üzerine yazılan en iyi makale ödülünü aldı. A. F. Aysan ayrıca London School of Economics and Political Sciences (LSE) European Institute bünyesinde kurulan Contemporary Turkish Studies kürsüsünde danışma kurulu üyeliğini görevinde bulunmuştur.

Bora Tamer Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden ekonomi bölümünde yüksek lisans yaptı. 2007 yılında Bank Austria’nın yatırım bankacılığı şubesi CA-IB’de kurumsal finansman analisti göreviyle çalışmaya başladı. Şirket özelleştirmeleri, uluslararası devralma ve birleşme işlemlerinde küresel takımlarda yer aldı. 2010 yılında Halk Yatırım araştırma bölümünde çalışmaya devam etti ve ekonomist unvanını aldı. 2013 yılından beri Ziraat Bankası’nda çalışıyor. Uluslararası finans kuruluşlarını Türkiye ekonomisinin seyri konusunda bilgilendirmelerde bulunuyor. Küresel ekonomiyi, merkez bankalarının para politikalarını ve döviz kurlarını takip ederek kamuoyuna günlük gelişmeleri üzerine yorumlar kaleme alıyor. Yılmaz’ın yazıları yurt-içi ve uluslararası basında yer almaktadır.

 

İLGİLİ PANELLER

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.