BSV Havadis

Bilim ve Sanat Vakfı İftar Daveti

Vakfımızın geleneksel iftar sofrası Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun iştiraki ile 5 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü’nde kuruldu. Geniş bir katılımla gerçekleşen iftar programında Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Okumuş da birer konuşma yaptılar.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Okumuş’un iftar programımızda yaptığı konuşmanın metnine 6. syf’da ulaşabilirsiniz.

 

Serhan Tayşi Hocamız Vefat Etti

Son yirmi senesi (1983-2003) müdürlük olmak üzere 1970 yılında intisab ettiği Millet Kütüphanesi’nin hemen her alanında hizmeti geçen, hafız-ı kütüb geleneğinin son temsilcilerinden Mehmet Serhan Tayşi hocamız 27 Nisan 2015 tarihinde Hakk’ın rahmetine kavuştu. 28 Nisan’da Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Topkapı Mezarlığı’na defnedilen hocamıza bu vesile ile bir kez daha rahmet diliyoruz. Mehmet Serhan Tayşi Hocamız 2006 senesinde kütüphanesinin büyük bir kısmını Bilim ve Sanat Vakfı kütüphanesine bağışlamıştı. Hocamız, ilk baskısı 2009 yılında yapılan Ali Emiri’nin İzinde isimli, hatıratında, Vakfımız için iftihar vesilesi olan, bu bağış mevzuuna dair şunları yazmıştı:

“O ilk tanışmamızda [Fethi Gemuhluoğlu ile tanışmasını kastediyor] memur olduğumu söylemiştim ben kendisine. ‘Sana kitap bursu vereceğim. Al, sesini çıkarma. Verdiğim parayla kendine sadece kitap al. dedi. Bana bağladığı o kitap bursuyla, gerçekten de sadece kitap aldım. Demek ki helâl para imiş ki alınan o kitapların hepsi, şimdi Türkiye’nin en iyi vakıflarından birinin, Bilim-Sanat Vakfı’nın kütüphanesinde. ”anımız Ahmet Okumuş’un iftar programımızda yaptığı konuşmanın metnine 6. syf’da ulaşabilirsiniz.

 

Söz Uçmadan…

Sözlü Tarih üzerine 2003 yılından beri çalışmalar yürüten Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye’nin hafızasına önemli katkılar sağlayacak yeni bir proje başlatıyor: Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekânsal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin ortaklığıyla yürütülecek Sözlü Tarih Araştırmaları Projesi kapsamında öncelikle Tükiye’de 80’li yıllardan itibaren gittikçe yaygınlaşan ve sayısı binlere ulaşan işitsel, görsel ve basılı Sözlü Tarih çalışmalarına erişim imkânı sunan bir veritabanı oluşturulacak. İkinci olarak, müteakip çalışmalara model teşkil etmek üzere, İstanbul’un mekânsal ve kültürel çeşitliliğini merkeze alan bir dizi sözlü tarih uygulaması gerçekleştirilecek.

Proje hakkında detaylı bilgi almak için www.sozlutarih.org.tr adresini ziyaret edebilir, bilgi@sozlutarih.org.tr adresine yazabilirsiniz.

 

Osmanlıca Seminerleri

Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ve “Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya” ile “Osmanlıca İhtisas Seminerleri” başlıkları altında iki kademeli olarak yapılandırılan Osmanlıca seminerleri devam ediyor. Matbu Osmanlıca ve Paleografya muhtevalı ilk kademe seminerlerinin 24. Dönemi, 9 Mart – 29 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapıldı. 3-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan 25. Dönem Yaz Osmanlıca seminerleri ise

Ücretsiz olarak verilen ve tüm ilgililere açık olan bu seminerlerle ilgili detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Notlar 31 Çıktı

Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde gerçekleştirilen programların deşifre metinlerinden oluşan Notlar yayın serisinin yeni halkası Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanarak okuyucuların ilgisine sunuldu. “Felsefede Sanat” başlığı ile yayınlanan bu Notlar’da Emine Canlı’nın “Cassirer’in Sembolik Formlar Felsefesinin Kantçı Temelleri ve Panofskyci Sanat Tarihi Uygulamaları” ve Selami Varlık’ın “Gadamer’de Sanat ve Festival: Aynının Farklı Tekrarı” başlıklı sunumları ve bu sunumlar etrafında yapılan tartışmaları bulacaksınız.

 

DÎVÂN 36 Çıktı

Dîvân’ın 36. sayısı, yerleşik kabullere ve klişelere sarılmaksızın bilim, felsefe ve dinin karşılaştığı hassas zeminde titizlikle çalışan ve özgün ürünler veren bilim adamı ve düşünürlerimizden biri olan ve 2006’da aramızdan ayrılan Şakir Kocabaş’a armağan olarak hazırlandı. Derginin bu sayısında Şakir Kocabaş’a dair makalelerin yanısıra bilim, bilim felsefesi, bilim tarihi ve mantık alanlarını kapsayan dikkat çekici çalışmalar da yer alıyor.

Üniversite çatısı altında sürdürdüğü akademik ve bilimsel çalışmalarını sivil platformlara da taşımış, Bilim ve Sanat Vakfı’nda verdiği dersleri ve atölye çalışmalarını da içeren zengin bir miras bırakmıştır. Kavramlara, bilimin ve bilginin temellerine yönelik araştırmalarını son nefesine kadar sürdüren Kocabaş, uzun sayılmayacak hayatı boyunca pek çok değerli proje, makale ve kitaba imza atmıştır. Henüz layıkiyle takdir görmemiş bu külliyatın toplu olarak Küre Yayınları’ndan yayınlanmaya başlamış olmasının, alanındaki önemli bir eksikliği gidereceğini ümit ediyoruz.

 

Sosyal Medyada Bisav

Bilim ve Sanat Vakfı’nın 2015 Güz Dönemi Seminerleri’nin başladığı gün (17 Ekim 2015) itibariyle sosyal medya hesaplarında yeni bir düzenleme yapılmıştır. Vakfımızın Twitter ve Facebook hesaplarının uzantıları, website adresimiz olan bisavorgtr olarak revize edilmiştir. Vakfımız çatısı altında gerçekleşen tüm seminer, panel, toplantı, oturum gibi etkinliklerin yanı sıra, çeşitli hususlardaki sosyal paylaşım, ve duyuruları da bu hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz.

Twitter hesabımız: twitter.com/bisavorgtr

Facebook sayfamız: facebook.com/bisavorgtr

 

Osmanlıca İhtisas Seminerleri

Osmanlıca seminerlerinin ikinci kademesini teşkil eden ve her ay bir konuyu ele alan Osmanlıca İhtisas Seminerleri’nin yeni sezonu Ekim 2014’te başlamıştı. Bu çerçevede geride bıraktığımız Mayıs ve Haziran ayları içerisinde Uğur Derman ile “Hüsn-i Hat - Tarihi, Usûlü” başlıklı seminerimizi gerçekleştirdik.

2015 Ekim’inde yeni dönemine başlayacak ve tüm ilgilerin ücretsiz olarak katılabileceği bu seminerlerden haberdar olmak için web sitemizi takib edebilir veya e-posta bültenimize abone olabilirsiniz.

 

Hayal Perdesi 46. ve 47. Sayıları Yayında!

Vizyon’daki filmlerden yönetmenlerle yapılmış röportajlara, dizilerden belgesellere, sinema dünyasından önemli isimlerin biyografilerine, Türk sineması literatürüne katkı akademik eserlere, Türk sinema araştırmalarının önemli kişi ve kurumlarına, koleksiyonlarına ve daha pek çok hususa dair yazıları ile yerli ve yabancı sinemaya dair her şeyi bulabileceğiniz iki aylık sinema dergisi Hayal Perdesi’nin 47. ve 48. sayıları yayınlandı.

Dergi ve sayılar hakkında detaylı bilgi için: www.hayalperdesi.net

  

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.