Havadis

Başbakan Sayın Davutoğlu Vakfımızı ziyaret etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu hocamız, 5 Eylül Cuma günü saat 11.00’de kuruluşunda ve gelişiminde büyük katkılarda bulunduğu ve daha önce başkanlığını da yürüttüğü Bilim ve Sanat Vakfı’nı ziyaret etti. Sayın Başbakan, uzun yıllar vakıf çatısı altında teşrik-i mesai yaptığı dostları, arkadaşları ve öğrencileri ile bir araya geldi ve fikir teatisinde bulundu. Toplantıyı müteakip davetlilerle yenilen öğle yemeği sonrası sayın Başbakan ve beraberindeki heyet Cuma namazı için Süleymaniye Camii’ne geçti.

 

BİSAV Kütüphanesi 100.000 Kitaba Ulaştı

Kurulduğu günden bu yana sürekli genişleme istidadında olan, özellikle beşeri bilimler sahasında yerli/yabancı dillerde ihtiva ettiği eserlerle temayüz eden ve Türkiye’nin en büyük şiir kitapları koleksiyonlarından birisine ev sahipliği yapan BİSAV Kütüphanesi kitap koleksiyonu yüz bin esere ulaştı. 99.999. eser Eyüp Karyağdı Baba dergahı şeyhlerinden Hafız Mehmed Salih Baba’nın gayrımatbu Divan-ı Aşknâmlı eseri olurken, 100.000. demirbaş numarasını da Türk matbuat tarihinin önemli isimlerinden Ruhi Nacı Sağdıç’ın hususî defteri aldı.

 

Bilim ve Sanat Vakfı İftar Yemeği

Vakfımızın geleneksel iftar sofrası 29 Haziran 2014 Pazar günü İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü’nde kuruldu. Geniş bir katılımla gerçekleşen iftar programında Vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özel ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da birer konuşma yaptılar.

 

Osmanlıca Seminerleri Devam Ediyor

Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ve “Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya” ile “Osmanlıca İhtisas Seminerleri” başlıkları altında iki kademeli olarak yapılandırılan Osmanlıca Seminerleri devam etti. Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya muhtevalı ilk kademe seminerlerinin 22. dönemi 30 Mayıs 2014’te tamamlandı. 20 Ekim 2014-9 Ocak 2015 tarihleri arasında devam edecek 23. Dönem seminerleri için başvurular 29 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında online olarak kabul edilecektir. Seviye tespit sınavı ise 11 Ekim 2014’de yapılacaktır.

Ücretsiz olarak verilen ve tüm ilgililere açık olan bu seminerlerle ilgili detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Sözlü Tarih Çalışmaları devam ediyor

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş sıradan insanların hatıralarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza teklif veya katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.tr web sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için sozlutarih@bisav.org.tr adresine yazabilir, varsa, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz. 

 

Osmanlıca İhtisas Seminerlerine devam edildi…

Osmanlıca seminerlerinin ikinci kademesini teşkil eden ve her ay bir konuyu ele alan Osmanlıca İhtisas Seminerlerine, 9 Mayıs-6 Haziran 2014 tarihleri arasında Muhittin Serin hoca nezaretinde düzenlenen “Hüsn-i Hat: Tarihi, Usulü” semineriyle devam edildi. Bu seminer, 2013-2014 döneminin 7. ve son semineriydi. Osmanlıca İhtisas Seminerleri yeni dönemi Ekim 2014 itibari ile başlayacak ve yıl boyunca muhtelif konularda düzenlenecektir. Tüm ilgililere açık ve ücretsiz olan bu seminerlere katılmak için web sitemizden ilanlarımızı takip edebilir ve kayıt olabilirsiniz.l

 

BSV Notlar 29 Çıktı!

BSV Notlar serisinin yirmi dokuzuncusu Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından Bir Garip Yolcu Hasan Aycın başlığı ile haziran ayında yayınlandı. Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen, oturum başkanlığını Salih Pulcu’nun yaptığı “Bir Garip Yolcu: Hasan Aycın” panelinin Notlar’ında Ömer Lekesiz’in “Hasan Aycın’ın Çizgi-Anlam Dünyasına Yolculuk”, Sibel Eraslan’ın “İki Yıldız Sahibi: ‘Sâhipkırân’”, İhsan Kabil’in “Hasan Aycın Çizgisinin Animatif İmkânları” başlıklı konuşmalarının deşifreleri bulunuyor.

 

Yaz Seminerleri Gerçekleştirildi

Bu süre zarfında, eski ve hâl-i hazır kademe öğrencileri ile beraber her yaz belirli bir konuya merkeze alarak bir hafta boyunca sunum ve tartışmalarla gerçekleştirdiğimiz Yaz Seminerleri’nin bu seneki konusunu “Toplumsal Hareketler” teşkil etti. 21-25 Haziran tarihleri arasında cereyan eden toplantılarda “toplumsal hareket” olgusu pek çok boyutu ile ele alındı ve tartışıldı.

 

Türk Sineması Araştırmaları'nda Çalışmalar Sürüyor

1 Haziran 2014’te test yayınına açılan Türk Sineması Araştırmaları (TSA) içerik ve altyapı geliştirme çalışmaları devam ediyor.

İlk etapta 7000 uzun metraj sinema filmi, 25.000 kişi, 750 kitap, 1500 makale, 500 söyleşi, 450 teze ait künye bilgilerine, özgün içeriklere, telif hakkı söz konusu olmayan ilgili dokümanlara ulaşılabilen arşiv veritabanına www.tsa.org.tr üzerinden erişim sağlanabiliyor. Ayrıca Türk sineması ile ilgili haberler, özel dosyalar, makaleler, söyleşilerin de yer aldığı TSA web sitesinin yakın dönemde kullanıcılarına interaktif özellikler sunan bir platform haline getirilmesi planlanıyor.

İnternet üzerinden erişilebilen dijital platforma paralel olarak proje kapsamında temin edilen filmr, kitap, süreli yayın, afiş, lobi vb. materyaller ve BİSAV Kütüphanesi bünyesinde oluşturulan TSA Arşiv Birimi yine yakın bir zamanda ilgililerin kullanımına açılacak.

 

Türk Sineması Araştırmaları (TSA) Arşiv Veritabanı Test Yayınına Başladı

BİSAV tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilen Türk Sineması Araştırmaları projesi sonucunda, 1 Haziran 2014’te, TSA arşiv veritabanı test yayınına açıldı.

www.tsa.org.tr üzerinden film, kişi, kitap, süreli yayın, makale, röportaj ve tez kategorilerinde binlerce başlığa ait künye bilgilerine, özgün içeriklere ve ilgili dokümanlara ulaşılabiliyor. Buna paralel olarak proje kapsamında temin edilen belgeler, BİSAV Kütüphanesi bünyesinde kurulacak TSA arşiv biriminde kısa bir süre sonra ilgililerin istifadesine sunulacak.

Projenin danışma kurulunda Giovanni Scognamillo, Burçak Evren, Semih Kaplanoğlu, Peyami Çelikcan, Yalçın Yelence, Abdülhamit Kırmızı, Celil Civan gibi isimler yer alıyor.

 

Hayal Perdesi Sinema Dergisi 41. Sayısı Yayında

www.hayalperdesi.net adresinden online olarak yayınlanan derginin Vizyon sayfalarında Celil Civan, Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiyeli son filmi Kış Uykusu’nu dilsel yapısı ve mülkiyet ilişkileri üzerinden değerlendiriyor, Hayal Perdesi yazarları ise filmin artı ve eksilerini tartışıyor. Vizyon’da ayrıca Çin’den gelen sıradışı polisiye İnce Buz Kara Kömür(Bai Ri Yan Huo) ve Bryan Singer’ın yeni X-Men uyarlamasıX-Men: Geçmiş Günler Gelecek(Days of Future Past) hakkında değerlendirmeler yer alıyor.

Son Kuşlar, Gramafon Avrat, Ah Güzel İstanbulgibi filmlerin senaryolarını kaleme alan ve Yeşilçam Günlüğüisimli kitabında Türk sinemasına dair tecrübeleriyle fikirlerini aktaran ve 17 Haziran 2014 tarihinde aramızdan ayrılan Ayşe Şasa Hayal Perdesi’nin dosya konusu oldu. Bu konuda; Tuba Deniz, Hilal Turan, Mustafa Emin Büyükcoşkun, Gülşah Nezaket Maraşlı ve Zeynel Abidin Budak Ayşe Şasa ile hatıra ve değerlendirmelerini aktardılar. Kapak dosyasının sonunda 19 Nisan 2014 tarihinde düzenlenen “Senarist ve Düşünür Ayşe Şasa” panelinin notları yer alıyor.

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).