SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Alımlama Estetiği Işığında Hüsn ü Aşk’ın Tahlil ve Tenkidi

Nilüfer Tanç

30 Kasım 2013 Cumartesi 17:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 30 Kasım 2013 Cumartesi günü Nilüfer Tanç’ı misafir ediyor. Tanç  ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Prof. Dr. Pervin Çapan’ın danışmanlığında hazırladığı doktora tezi “Alımlama Estetiği Işığında Hüsn ü Aşk’ın Tahlil ve Tenkidi” başlıklı tezi üzerine konuşacağız.

Şeyh Gâlib’in Dîvan şiirinde yenilik ve orijinallik iddiasıyla kaleme aldığı Hüsn ü Aşk, döneminde kendisine yazılan nazîrelerle; sonraki çağlarda Türk edebî geleneğinin gelişimi doğrultusunda roman, hikâye, tiyatro metinleri ve şiire etkisiyle,  hat, ebru, opera, bale gibi sanat dallarınca yorumlanmasıyla güncelliğini korumuştur. Bu durum Hüsn ü Aşk gibi evrensel kıymet kazanmış metinlere modern metotlarla yaklaşma, onlara çağdaş bir gözle bakma, bu eserleri günümüzün bilgi birikimi ve estetik zevkiyle değerlendirme ihtiyacını doğurmuştur. Edebî eser incelemelerinde okuru merkez alan yaklaşımlardan biri olan alımlama estetiğine göre tenkit, irdelemek, sorgulamak, bir sonuca oluşmak ve anlam vermektir. Anlamlandırma sürecinde okur, metindeki “boş alanlar”ı okuma düzeyi, bilgi birikimi “deneyim ve beklenti ufku” çerçevesinde doldurur, belirsizlikleri belirli hâle getirir. Bu süreçte, metnin toplumsal ve edebî kodlarını çözerek dönüştürebilecek kapasiteye sahip nitelikteki okura yol gösteren, metnin göstergeleri ve “gereçler donanımı”dır. Edebiyat araştırmacıları tarafından klasik Türk edebiyatının şaheserlerinden biri olarak kabul edilen Hüsn ü Aşk’ın çok katmanlı anlam yapısı metnin göstergelerini her okumada farklı bir yoruma açık hâle getirmektedir. Eser, tasavvufî ve alegorik bir mesnevî olmasının yanında içerdiği poetik öğeler, motifler ve fantastik unsurlar açısından da farklı bakış açılarıyla tekrar tekrar okunup anlamlandırılmaya müsaittir. Bu çalışmada alımlama estetiği ışığında tahlil ve tenkit edilen Hüsn ü Aşk’ın günümüz insanın “deneyim ve beklenti ufku”nda ifade ettiği estetik değerin ortaya konması hedeflenmiştir.

Kırkambar Tez-Makale Sunumu

“Alımlama Estetiği Işığında Hüsn ü Aşk’ın Tahlil ve Tenkidi”

Nilüfer Tanç *

30 Kasım 2013 Cumartesi

17.00

Araştırma II Salonu

 

* Nilüfer Tanç, 1974’te Aydın’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ünden 2003’te mezun oldu. Aynı Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrenimini tamamladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda doktor unvanını aldı. 2011 yılında Osman Hulûsî Efendi Vakfı’nın düzenlediği Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî Şerh Yarışması’nda İkincilik Ödülü aldı. Klâsik Türk edebiyatı metinlerine modern yaklaşımlarla ilgili çalışmalarını sürdüren Nilüfer Tanç, hâlen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.