SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Tanzimat ve Metatarih: Namık Kemal'in Tarihsel Anlatılarının Poetikası

Emrah Pelvanoğlu

19 Nisan 2014 Cumartesi 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında Emrah Pelvanoğlu’nu*  misafir ediyor. 19 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek programda Pelvanoğlu’nun doktora tezi “Tanzimat ve Metatarih: Namık Kemal'in Tarihsel Anlatılarının Poetikası”üzerine konuşacağız.

Namık Kemal (1840-88), modern Türk edebiyatının kurucu figürlerinden biri olmasının yanında, Türk modernleşmesinin de en önemli faillerindendir. Bu çalışmanın başlangıç argümanı, roman merkezli edebiyat tarihçiliğince ikincilleştirilen, ancak hepsi İntibah’tan önce yayımlanmış tarih anlatılarının, Namık Kemal’in düzyazı faaliyetleri arasında belirleyici bir rolü olduğudur. Bu tez, bu belirleyici rolün araştırılması için, Namık Kemal’in tarih anlatılarının uzun 19. yüzyılın değişen koşullarına göre tarihselleştirilmesini amaçlar ve bir düzyazı faaliyeti olarak başlangıçları 15. yüzyıla giden Osmanlı tarihyazımının, Türk edebiyatı söylemine dâhil bir araştırma alanı olarak değerlendirilmesini önerir. Bu önerinin kuramsal dayanakları Giambattista Vico ve ondan etkilenen Hayden White’ın, insan zihninin değişmecesel doğasını dikkate alan poetik tarih araştırmasına dayanır: “metatarih”. 

Tez-Makale Sunumu

Tanzimat ve Metatarih: Namık Kemal'in Tarihsel Anlatılarının Poetikası

Emrah Pelvanoğlu

19 Nisan 2014 Cumartesi

18.00

Şakir Kocabaş Salonu

*1981 yılında Bandırma’da doğdu. Bandırma Anadolu Lisesi’ni ve Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 2006 yılında Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Şiir Eleştirisinde Avrupa Merkezlilik” başlıklı yüksek lisans tezi ile mezun oldu. 2006 yılında aynı bölümde başladığı doktora çalışmalarını 2011 yılında kabul edilen “Tanzimat ve Metatarih: Namık Kemal’in Tarihsel Anlatılarının Poetikası” başlıklı tezi ile nihayete erdiren Pelvanoğlu’nun, 2003 yılından beri çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve araştırmaları yayımlanmaktadır. Yard. Doç. Dr. Emrah Pelvanoğlu, hâlen Yeditepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.