SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Avrupa'nın "Şimdi" ile Mücadelesi: Romantik Çağ Mimarlığında Zaman

Yusuf Civelek

24 Mart 2017 Cuma 16:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında 24 Mart 2017 Cuma günü Yusuf Civelek*'i misafir ediyor. Yusuf Civelek'ten "Avrupa'nın "Şimdi" ile Mücadelesi: Romantik Çağ Mimarlığında Zaman" başlıklı bir konuşma dinleyeceğiz.

 
18. Yüzyıl "Aydınlanma Çağı" olarak bilinir. Aklın ve bilimin toplumlara yön vermekte en hakikî yol gösterici kabul edildiği bu çağda mimarlık,aksine Rönesans'tan da geride bir zamanı, doğrudan Antik Çağ'ı örnek almaktaydı. Neoklasik adı verilen uluslararası bir mimari üslûbun doğmasına yol açan bu tutum, bir süre sonra mimarlık tarihine yeni bir istikâmet verecek olan tepkilerle karşılaştı. Bir şekilde Ortaçağ ile bağlantısı olan bu tür tepkiler de mimariyi geçmişin içerisinden yenilemeyi hedefliyordu.
 
Aslına bakılacak olursa, Neoklasik hareket de, ona yönelik tepkiler de "Romantik" olarak nitelenen tahlili zor, karmaşık bir hassasiyetler yumağının neticesiydiler. Her ikisinin de ortak noktası, "şimdi"yi değiştirmeye çalışmalarıydı. Akılcılığın ve bilimselliğin zirveye tırmanmaya başladığı bir çağ dönüşümünde bir taraftan geçmişe, diğer taraftan da geleceğe uzanmaya çalışan Romantik hareketler, ilginçtir, en sonunda mimarinin daimî bir "şimdi"ya mahkûm olduğu yolun taşlarını döşediler.
 
*Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.