SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Kırık Bir İlk Hikâyesi: Türk Sinemasının Başlangıcına Dair

Dilek Kaya

19 Ocak 2018 Cuma 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar-Özel Etkinlik programı kapsamında Dilek Kaya’yı* konuk ediyor.

Kaya, Türk sinemasının başlangıç filmi olarak kabul edilen Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı (1914) adlı kısa aktüalite filmi etrafında birikmiş anlatıları irdeleyecek. Filme dair geleneksel bilginin üç ana kaynağı olarak görülen Rakım Çalapala, Nurullah Tilgen ve Nijat Özön’nün ilgili metinlerinin eleştirel bir okuması aracılığıyla, 1980’lerden beri bu konuyla ilgilenen araştırmacıların düşüncelerinin aksine, zaman içinde araştırmacıların elinde gelişen ve değişen bir anlatı ve ideolojik bir inşa olduğu fikri üzerinde duracak. Dilek Kaya’nın konuk olacağı bu program,  F. Samime İnceoğlu ve Ayşe Yılmaz nezaretinde yürütülen Belgelerle Osmanlı’da Sinema Atölyesi kapsamında gerçekleştirilecek.

* Doktorasını 2002 yılında Bilkent Üniversitesi’nden alan Dilek Kaya, 2011 yılından beri iletişim bilimleri alanında doçenttir. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makaleleri ve kitap bölümleri, Türk sineması tarihi, Yeşilçam sinemasının toplumsal deneyimi, Türkiye’de film sansürü ve eski İzmir sinemaları konularına odaklanmaktadır. The Midnight Express Phenomenon: The International Reception of the Film Midnight Express (The Isis Press, 2005; Georgias Press, 2010) adlı bir de kitabı bulunan Kaya, 2013 yılından beri Yaşar Üniversitesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde sinema ve görsel kültür üzerine dersler vermektedir.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.