- الصفحة الرئيسية
- مراكز البحوث
- TAM
- ROUNDTABLE MEETINGS
- Diskussions Theses-Articles
TAM ROUNDTABLE MEETINGS
Hintli Bir Alim Olarak Abdülhakim Siyâlkûtî ve Osmanlı İlim Çevrelerinde Alımlanışı
Abdullah Al Mamun
13 Temmuz'da Tez-Makale sunumları kapsamında Abdullah Al Mamun'la "Abdülhakim Siyâlkûtî’nin (ö. 1657) Entelektüel Biyografisi: Hint Entelektüel Tarihindeki Yeri ve Osmanlılar Üzerindeki Etkisi" başlıklı doktora tezi bağlamında bir söyleşi gerçekleştireceğiz.
MAM, TAM
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
07/01/46 03:00 م
Cavid Bey'in İktisadi Düşüncesi ve Uygulamaları
Mustafa Öztürk
Son dönem Osmanlı'sının ikdisadi ve siyasi hayatında önemli bir yer işgal eden Mehmet Cavid Bey'in bir düşünür olarak portresini ve iktisadi düşüncesini, İttihat ve Terakki hükümetlerinin ekonomi politikalarını Mustafa Öztürk ile konuya ilişkin hazırladığı doktora tezi bağlamında tartışacağız.
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
30/10/44 02:00 م
İstanbul Nostaljisi: Muhafazakâr Kadınların Toplumsal Hafızası
Firdevs Büşra Kaluç
Firdevs Büşra Kaluç'un yüksek lisans tezini dinleyeceğimiz bu programda, muhafazakar kadınların İstanbul nostaljilerinin toplumsal hafıza bağlamında nasıl inşa edildiği konu edinilecektir.
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
09/10/44 03:30 م
Serhadde Osmanlı Garnizonları
Okan Büyüktapu
Okan Büyüktapu'nun Zagrep Üniversitesi'nde tamamladığı doktora tezini dinleyeceğimiz bu programda, Batı Slovenya'daki Osmanlı sınırlarını, sınır organizasyonunun askeri, sosyo-ekonomik ve mali yönleri ele alınacak ve Zaçasna Sancağı'ndaki Osmanlı kale ağının konumu ve savunma organizasyonundaki rolü ve lojistiği üzerinde durulacaktır.
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
24/09/44 01:30 م
Osmanlı'da Muhalefet ve İktidarın İran Meşrutiyetine Yönelik Siyaseti
Hasan Yenilmez
Sadece İran'da değil genel olarak İslam dünyasında modernleşme hareketlerinin öncüsü konumundaki Osmanlı'nın, modernleşme ve anayasacılık istikametinde attığı adımlar İran üzerinde de etkili olmuş ve 1905 İran Meşrutiyet hareketinin de bir anlamda hazırlayıcısı olmuştur. Bu programda Osmanlı siyasi merkezinin (saray) ve siyasi muhaliflerinin (Jön Türkler) İran'ın Meclis ve anayasal monarşi tecrübesine yaklaşımlarını (1905-1908) ele alacak ve tartışacağız.
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
17/09/44 01:30 م
Çanakkale Cephesinde Alman Bahriyeliler
Yusuf Ziya Altıntaş
Yusuf Ziya Altıntaş'ın I. Dünya Savaşı'nda yaşanan Osmanlı-Alman ittifakının Çanakkale Cephesi'nde nasıl bir müteffiklik tablosu çizdiğini ele alan doktora tezi bağlamında bu programda; Çanakkale cephesinin ittifakın özellikle Alman kanadı tarafından ne anlam ifade ettiği ve Alman donanma ve bahriyeli gücünün Çanakkale cephesindeki etkileri ele alınacaktır.
KIRMIZI SALON
26/08/44 05:00 م
Geç Osmanlı Toplumunda Matbaalar ve Kitap Yayıncılığı
Mehmet Erken
Bu programda, Osmanlı'da ilk özel matbaaların faaliyet göstermeye başladığı ilk 30 yıl üzerine (1857-1888) bir tartışma yürütülecektir. Bu bağlamda; matbaanın kullanım alanlarının nasıl değiştiği, kitap sirkülasyonundaki artış ve teknik arka planı, kitap üretim ve dağıtım ve okuma pratikleri, yayıncılığa ilişkin mevzuat gibi hususlara ilişkin hususlar ele alınacaktır.
KIRMIZI SALON
26/08/44 01:00 م
Osmanlı İmparatorluğu’nun Tuna Donanması: Teşkilatı ve Faaliyetleri (1683-1718)
Seyfullah Aslan
Seyfullah Aslan ile Osmanlı'nın Tuna'daki donanmasının idarî ve malî boyutlarını, gemi inşa ve techizat süreçlerini ve bu donanmanın Tuna'daki faaliyetlerini ele aldığı doktora tezi üzerine konuşacağız.
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
21/02/44 02:00 م
Yeşilköy: Kentsel Kültürel Bellek ve Miras Koruma
Kübra Turangil
Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi ve Sanat Araştırmaları Merkezi Tez-Makale Sunumları kapsamında 11 Haziran 2022 Cumartesi günü Kübra Turangil’i konuk ediyor. Turangil'den FSMVÜ Mimarlık Anabilim Dalı'nda tamamladığı “Yeşilköy: Kentsel Kültürel Bellek ve Miras Koruma” başlıklı yüksek lisans tezini dinleyeceğiz. Etkinlik ücretsiz ve herkesin katılımına açıktır.
SAM, TAM
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
12/11/43 04:00 م
İstanbul-Göksü ve Çevresinin Tarihi Coğrafyası ve Mekânsal Değişimi (1394-1877)
Muhammed Ali Başaran
Bu çalışma, etkileşim ağlarını göz önünde bulundurarak İstanbul-Göksu ve çevresinin 1394-1877 yılları arasındaki mekânsal değişimine dair bir inceleme sunmaktadır.
ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
27/10/43 02:00 م
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO