TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Osmanlı Devleti ve Şii Tebaası

Faruk Yaslıçimen

13 Şubat 2017 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Şubat ayı tez-makale sunumlarında konuğumuz Faruk Yaslıçimen* olacak. Kendisi ile Münih Üniversitesi’nde tamamladığı "Osmanlı İmparatorluğu ve Şii Tebaa: Geç On Dokuz ve Erken Yirminci Yüzyılda Devlet-Toplum Münasebetleri" başlıklı tezini** tartışacağız.

Yaslıçimen çalışmasında, Osmanlı Devleti ve Şii Tebaası ile toplumun çeşitli tabakalarına mensup Şiiler ile devlet yetkilileri arasındaki ilişkileri inceliyor. Tanzimat sonrası süreçte Şii olmanın sosyo-politik anlamlarını, imparatorlukta Sünni-olmayan Müslüman varlığı çerçevesinde ele alıyor. Lübnan ve Irak’ta önemli bir nüfus yoğunluğuna sahip Şii tebaanın yerel bürokrasi ve düzenli ordu içindeki tecrübeleri, Şii müctehid ve tüccar gibi önde gelen kişilerin yerel ve merkezi bürokrasi ile kurdukları ağları ve Iraklı Şiilerin 1. Dünya Savaşı’nda Cihad ilan ederek Osmanlı Devleti ile birlikte İngilizlere karşı savaşmalarını konu ediniyor. Osmanlı Devleti ve Şii Tebaası devlet ve toplum arasındaki etkileşimleri bütün karmaşıklık ve çeşitliliği ile anlatırken, her ikisinin serüvenini birlikte hikaye ediyor.

*Dr.

** Doktora Tezi, "The Ottoman Empire and its Shiite Subjects: State-Society Relations in the Late Nineteenth and Early Twentieth Centuries", Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, 2016.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 93. sayısı 88-90 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/274/1689/osmanli_devleti_ve_sii_tebaasi

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.