MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Mucizenin Etik Uğrağı: 15 Temmuz Sonrası Din, Toplum ve Planaryal Özne Üzerine Düşünceler

Ahmet Çiğdem

22 Şubat 2020 Cumartesi 16:00 Salon: ZEYREK SALONU

Medeniyet Araştırmaları Merkezi Kitabiyat toplantı dizisinde Aralık 2019'da neşredilen Mucizenin Etik Uğrağı* kitabı vesilesiyle Ahmet Çiğdem'i** konuk edecek. Çiğdem kitapta 15 Temmuz'un ufkundan bakarak Türkiye'de din, ideoloji, kültür ve politika alanlarını yorumluyor ve Türkiye'nin gerçekliğini tartışıyor.

Arka kapaktan:

"Kitap, Türkiye ve dünyanın gerçekliğini, bu gerçekliğin yorumlanma biçim ve sonuçlarını, din, ideoloji, kültür ve politika üzerinden tartışmakta; yeni bir özne tasavvuruna (“planaryal özne”) dayanarak, ancak etik ve politik mucizelerin katkısıyla “varolanın” değişebileceğini, fakat bu değişimin bir kere ve bütün zamanlar için garantiye alınamayacağını ve sadece daha iyi bir dünya için mücadele edilmesinin bir gerekçesi anlamına geleceğini savunmakta.
 
“Ve bir mucizeyi gerçek kılan, başka bir suretle de olsa tekrarına izin veren, mucizeye “ihanet edilmesi”dir; ihanet mucizeyi büyütür, bir sonraki mucizenin ortaya çıkabilmesinin şartlarını hazırlar. Belki de mucizenin büyüklüğünden ilk dem vuran, ona sırtını çevirmekte de erken davranacaktır. Zaten bir mucizeyi tamamlayan, mucizeyi temellendiren, ona ihanetin, mucizenin kendinden bile önemli hâle gelmiş olmasıdır.”

 

*Ankara: Felix Kitap, 2019.

**1964 Çankırı doğumlu. İlk, orta okul ve liseyi Çankırı'da bitirdi. Ankara Üniversitesi mezunu. ODTÜ'de doktora (sosyoloji) yaptı. Gazi Üniversitesinden emekli oldu. Halen sadık bir müdavim olarak idmanlara devam ettiği Kent Kıraathanesi hariç, herhangi bir kurum, kuruluş ve üniversiteyle bağı bulunmamaktadır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.