YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Hafıza ve Mekân: Sâmiha Ayverdi’nin “İbrahim Efendi Konağı”

Esra Almas

25 Ocak 2020 Cumartesi 13:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

“Toplum, Mekân, Estetik” program serisi Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi’nde devam ediyor. Serinin bu ayki konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Esra Almas* olacak.  Osmanlı İstanbul’unda köşk ve konak hayatının modern Türk edebiyatındaki yansımalarına odaklanan serinin dördüncü oturumunda Almas ile Sâmiha Ayverdi’nin İbrahim Efendi Konağı adlı eserinde konak teması hakkında konuşacağız.

İstanbul’a dair anlatılar bütünü içerisinde yazar, mutasavvıf, ideolog Sâmiha Ayverdi'nin klasik edebiyat türlerine sığmayan anlatılarının ayrı bir yeri vardır.

Eski başkent, sadece minareli silueti ve Boğaziçi kıyıları ya da binaları ve topografyası ile değil, içinde barındırdığı yaşamlar ile bir bütün olarak Ayverdi’nin kaleminde, kendi sözleriyle “zerreleri, cüzleri, duyuş ve duyuruşlarının yekpare şiiri” ne dönüşür.  

Sâmiha Ayverdi’nin yazınında şehir ve birey arasındaki çok katmanlı ilişkinin manzarası boğaz kıyıları ve Dersaadet ise, rüyaları, hayalleri barındıran da içinde yaşanan mekânlardır. Kolektif ve bireysel belleğin, şiir ve tarihin iç içe geçtiği metinlerde toplum ve devletin, aile ve mahallenin kesişme noktası olarak beliren bir yapı vardır: konak. Ayverdi’nin metinlerinde konaklar heybetli mimarilerinden ziyade bir asalet barikatı, yerine göre hükümet dairesi, ama en çok da kaybolmuş medeniyetin cisimleştiği ve gündelik hayatın ritimlerinin belirlendiği mekânlar olarak öne çıkar.

Ayverdi’nin özyaşamsal izler taşıyan İbrahim Efendi Konağı (1964) eserini temel alan bu konuşma, konaktaki gündelik hayatın sesleri, mekânları, adetleri ve pratikleri aracılığıyla Sâmiha Ayverdi’nin yazılarındaki mekân algısını ve bu vesileyle de aidiyet, hasret, hafıza, yuva ve daüssıla kavramlarını tekrar değerlendirmeyi amaçlar.

 

* Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde, lisansüstü çalışmalarını Auckland Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat alanında,  doktora çalışmalarını da Amsterdam Üniversitesi Kültürel Analiz Okulu’nda (ASCA) "Orhan Pamuk’un Edebi Sermayesi olarak İstanbul" konulu teziyle tamamladı. 2006-2011 senelerinde Amsterdam Üniversitesi Edebiyat Çalışmaları ve Kültürel Analiz bölümlerinde ders verdi. Doktora sonrası misafir araştırmacı olarak UPenn’de bulundu. PEN Uluslararası Yazarlar Birliği, Amsterdam Üniversitesi Şehir Çalışmaları ve çeşitli uluslararası kuruluşlar için çevirmen, moderatör, konferans düzenleyicisi ve oturum başkanı olarak görev aldı. İstanbul imgeleri, otobiyografi, melankoli, tasavvuf, göç, kültürel kimlik, roman ve mekân ilişkisi üzerine ulusal ve uluslararası mecralarda yayımlanmış çalışmaları bulunmaktadır. 

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

BİSAV YAZ PROGRAMI 2024

Batı Sonrası Dünya / Karşıtlıklar, Perspektifler ve Yeni Düzen Arayışları 3-7 Eylül 2024

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.