SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Türk Romanında Başlangıçlar ve Sonlar

Esengül Sağlam Can

8 Temmuz 2023 Cumartesi 14:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında Temmuz ayında Esengül Sağlam Can'ı konuk ediyor. Can'dan, "Türk Romanında Başlangıçlar ve Sonlar" başlıklı doktora tezini dinleyeceğiz.

Can tezini şu şekilde özetliyor: "Roman okuruna olası bir dünyanın kapılarını aralayan başlangıçlar (incipit) ve bu dünyanın sınırlarının sona erdiği sonlar (explicit) kurmacanın en önemli iki eşiği olarak öne çıkmaktadır. Mitten romana uzanan anlatı evreninde gerek yazarlar gerekse araştırmacılar tarafından özellikleri, işlevleri, okura bilgi sunma şekilleri, anlatıya dâhil olma biçimleri ve araçları hakkında fikir üretilen başlangıçlar ve sonlar, roman türünün gelişimine koşut olarak belirgin değişimler geçirmiştir. Bu çalışmada, kuramsal kaynaklardan elde edilen verilerin yol göstericiliğinde ve Türk romanının farklı dönemlerinde kaleme alınan örneklerinden hareketle, başlangıç ve sonlarda kullanılan teknikler, bu bölümlerin karakteristik özellikleri ve işlevleri incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmanın temel amacı, özel bir düzenleri olan ve belli soruların cevaplarını içeren başlangıç ve son bölümlerinde uygulanan stratejileri çözümleyerek Türk romanı üzerine sistemli bir bakış geliştirmektir. "

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.