MAM ROUNDTABLE MEETINGS

Türk Beşleri: İdeolojiden Tahayyüle Bir Cumhuriyet Ütopyası

Uğur Küçükkaplan

Saturday, November 19, 2022 4:30 PM Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

 

 

 

Müziği Kitaptan Dinlemek toplantı dizisinin ilk konuğu Türk Beşleri: İdeolojiden Tahayyüle Bir Cumhuriyet Ütopyası* kitabıyla Uğur Küçükkaplan. Bu yılın ilk yarısında okuyucuyla buluşan kitabında "Türk Beşleri" olarak bilinen Ahmed Adnan Saygun, Cemal Reşid Rey, Necil Kazım Akses, Ulvi Cemal Erkin ve Hasan Ferid Alnar'ı değerlendiren Küçükkaplan, cumhuriyetin erken dönemindeki resmi müzik politikalarını ve bahsi geçen müzisyenlerin bu programdaki yerini tartışıyor.

 

"İdeolojik bir zeminden beslenen erken Cumhuriyet dönemi kültür-sanat politikalarına ışık tutarak, Türk müziği tarihinin en önemli kırılma noktası olan müzik inkılabı ekseninde Türk Beşleri olarak bilinen ilk kuşak bestecilerin üretimlerini ve düşünce dünyalarını derinlemesine inceleyen bu kitap, öncelikle nesnel yaklaşımı ve bilimsel niteliğiyle önceki çalışmalardan ayrı bir yerde duruyor. Bir asırlık Cumhuriyet tarihinin yalnızca müziğinin değil, hegemonik bir yaklaşımla tasarlanan tüm kültürel alanlarının nasıl inşa edildiğini anlamak isteyenler için bir rehber niteliğinde olan kitap, gerek konuyu geniş bir perspektifte yorumlaması gerek içeriğinin derinliği bakımından bugüne kadarki en kapsamlı araştırma olarak öne çıkıyor.
 
Daha önce popüler müzik alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Uğur Küçükkaplan, bu defa tümüyle devlet aklıyla kurgulanıp Cumhuriyet seçkinleri tarafından tahayyül edilen bir müziğin izini sürerek, Türk müziği tarihinin 20. yüzyılına damga vuran bir ütopyayı hem siyasi hem de müzikal cepheleriyle gözler önüne seriyor."

 

*Ayrıntı Yayınları, 2022

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).