YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Doğu Karadeniz'de Ev ve Yeni Bir Deneme: Yaşar Evi

Gülsüm Yaşar Bulut

24 Kasım 2018 Cumartesi 16:00 Salon: ZEYREK SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi ile Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen, Ev ve Mimari isimli program dizisi dokuzuncu oturumuyla devam ediyor. Celâleddin Çelik ve Halil İbrahim Düzenli moderatörlüğünde yürütülen program dizisinin Kasım ayı konuğu mimar Gülsüm Yaşar Bulut olacak. Serinin dokuzuncu oturumunda Bulut ile "Doğu Karadeniz Yerel Mimarisinin Sürekliliği Bağlamında Trabzon/Of/Ballıca Mimari Özellikleri ve Yeni Bir Konut Önerisi" tezi bağlamında Of Ballıca'da inşa ettiği Yaşar Evi hakkında konuşacağız. 

Mimar Gülsüm Yaşar Bulut evin hikayesini şöyle özetliyor: “Doğu Karadeniz kırsalında evler yerel malzemeden, ağırlıklı olarak kestane ağacından inşa edilirdi. Plan tipolojisinde ise aşenalar (aşhane) ve hayatlar, vaktin büyük bölümünün geçtiği mekanlardı. Trabzon'un Of ilçesine bağlı Ballıca köyündeki evler de bu genel karakteristik özelliklere sahipti. Uzun süre ormanlarda bekletilen kestane ağaçları, köy halkı tarafından el birliğiyle yapının inşa edileceği yere taşınırdı. Dedem Honderoğlu Mustafa'nın evi de bu yöntemle inşa edilmişti. 'I' planlı hayat tipine sahip konut, çift girişli, küçük ve gösterişsiz bir köy eviydi. İlkokul yıllarımdan itibaren yazları deneyimlediğim bu ev, aile büyüklerinin gidişinden sonra bakımsızlık sonucu kullanılamaz hale geldi. Restorasyona dahi uygun olmayan harap yapısı, yeni bir ev ihtiyacını doğurdu. Ancak bu yeni ev eskisinin karakteristik özelliklerini aratmayacak ve var olan yapı geleneğini geleceğe aktaracak niteliklere sahip olmalıydı. Aile büyükleriyle yapılan istişare sonucu yapının kestane ağacından, mevcut plan tipine uygun olarak yeniden inşasına karar verildi. Geniş çapta yapılan literatür taramasından sonra köydeki evler incelendi ve köy evlerinin envanteri hazırlandı. Konut aslına uygun olarak ancak günümüz ihtiyaçlarını da gözetecek şekilde yeniden inşa edildi. Böylece Ballıca köyü yapı geleneğinin sürekliliğine vurgu yapılmış oldu. Ayrıca bugün nelerin, ne kadar zamanda, ne kadarlık bir bütçeyle yapılabileceği etüt edilmiş oldu. Özetle malzeme temininden var olan ustalık biçimlerine, iş gücü niteliğinden maliyet analizlerine vb. bir dizi mesele son derece anlamlı bir süreç tanımladı.”

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.