SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Kayıp Farsça Divanı

Turgay Şafak

6 Ocak 2020 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 6 Aralık 2020 Pazartesi günü Turgay Şafak'ı konuk ediyor. Şafak'tan,  İran Meclis-i Şûrâ kütüphanesinde bulduğu Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Kayıp Farsça Divanı ve bu divanla ilgili yazdığı makalesi hakkında bir sunum dinleyeceğiz. Bu program Türkiye Araştırmaları Merkezi ile ortak düzenlenecektir.

Gelibolulu Mustafa Âlî (1541-1600), tarih, edebiyat, siyaset, âdâb, görgü kuralları, tasavvuf, ahlak gibi konularda yazmış olduğu eserlerle Osmanlı kültür dünyası içinde hem velut hem de devlet adamı olarak tanınmaktadır. Şair olarak da önemli bir üne sahip olan Âlî, Osmanlı Türk şiirinin geleneğini sürdüren bir şair Türkçenin yanı sıra Arapça ve Farsça şiirler de yazmıştır. Daha çok tarihçi yönüyle tanınan Mustafa Âlî’nin eserlerinin pek çoğu neşredilmiş, bazıları hakkında tanıtım yazıları kaleme alınmıştır. Türkçe divanı hem doktora tezi olarak çalışılmış hem de müstakil kitap olarak neşredilmiştir. Kaynaklarda Farsça divanının olduğundan söz edilmiştir. Bizzat kendisi de çeşitli eserlerinde Farsça divan tertip ettiğinden bahsederek Farsça şiirlerinden örnekler aktarmıştır. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda bulunamamış olan bu divan Turgay Şafak tarafından İran Meclis-i Şûrâ kütüphanesinde tespit edilmiştir.

Turgay Şafak'ın yazdığı makalede Mustafa Âlî’nin hayatı ve eserlerinden kısaca bahsedildikten sonra Farsça divanının kaynakları ve şairin kendi yazdıkları üzerinden divanın Âlî’ye aidiyeti ispatlanmış ve ardından divan incelenmiştir.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.