MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Alafranga Halleri: Geç Osmanlı'da Adab-ı Muaşeret

Fatma Tunç Yaşar

26 Kasım 2016 Cumartesi 15:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

MAM Tezgahtakiler bu ay Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatma Tunç Yaşar'ı konuk ediyor. Oturumda Yaşar'ın Küre Yayınları'ndan basılan Alafranga Halleri kitabı konuşulacak.

Alafranga Halleri'nde Fatma Tunç Yaşar, Geç Dönem Osmanlı adab-ı muaşeret kitaplarının bağlamını, içeriğini ve gündemini, dönemin sosyo-politik ve kültürel atmosferi çevresinde inceliyor. 19. Yüzyıl Osmanlı'sında adab-ı muaşeret kitapları literatürünün ortaya çıkışını Batılılaşma, modernleşme ve asrileşme paradigmalarına alternatif olarak  Osmanlı adab-ı muaşeret yazarlarının bu paradigmalar ile hesaplaşma ve ve tavır alma çabaları olarak değerlendiriyor. 

Kıyafet modasından sofra adabına, balolara, şimendiferde nasıl seyahat edileceğinden tiyatroda nasıl oturulacağına kadar sosyal hayatın ilginç, ilk bakışta önemsiz görülen fakat önemsiz görüldüğü kadar toplumsal ve siyasal ağırlığa sahip meselelerini tartışacağımız bu oturum herkesin katılımına açıktır. 

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.