MAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

İslam Siyaset Düşüncesinde Siyasal Nerede Aranmalı?

M. Akif Kayapınar, Ahmet Okumuş

20 Nisan 2019 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Nisan ayının Makâlât oturumunda Ahmet Okumuş'un* sunumu ve M. Akif Kayapınar'ın** müzakereciliğinde "İslam Siyaset Düşüncesinde Siyasal Nerede Aranmalı?"*** makalesini tartışacağız.

Okumuş, çağdaş siyaset düşüncesindeki "siyaset" ve "siyasal" ayrımından yola çıkarak İslam siyaset düşüncesinde siyasalı konumlandırmaya çalışan makalesinde "İslam Siyaset Düşüncesi" terkibinde ifade edilen "siyaset"in bugün bildiğimiz manada siyasete tekabülünün problemlerine değinerek "siyasal (olan) diyerek işaret edilen o daha kurucu boyuta, temel ayrımlara, ana kategorilere yani işin daha ontolojik-aksiyolojik esaslarına dair sorular" soruyor. Zira, makaleye başlarken Abdülhak Şinasi Hisar'dan alıntıladığı gibi belki "Eski zaman adamlarının muasırları olabilmek için devirleri hakkında cehlimiz kadar devrimiz hakkında bilgilerimizden kurtulmalıyız. Asıl zorluk belki öğrenilmesi lazım gelen şey değil unutulması gereken şeylerin çokluğundan kaynaklanır". 

 

*Dr. Öğr. Üyesi, İstanbul Şehir Üniversitesi

**Dr. Öğr. Üyesi, İstanbul Şehir Üniversitesi

***İslam Siyaset Düşüncesi içinde, İlem Kitaplığı, 2018.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.