SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Kant Estetiği Bağlamında Sanat-Ahlak Bağıntısı ve Kavramsal Sanatın Zemini

Zeynep Gökgöz

16 Kasım 2019 Cumartesi 16:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 16 Kasım Cumartesi günü Zeynep Gökgöz’ü konuk ediyor. Gökgöz’den, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladığı “Kant Estetiği Bağlamında Sanat-Ahlak Bağıntısı ve Kavramsal Sanatın Zemini” başlıklı yüksek lisans tezini dinleyeceğiz.

Sanatın ahlaktan özerkleştiği söyleminin arkasında gözlemlenen ahlaki duruşu incelemeyi hedefleyen çalışma bu duruşun muhatabından da aynısını beklediği varsayımından hareket ediyor: “Son yüzyıllara damgasını vuran “fikir olarak sanat”ın ardında yer alan sanat ve ahlak arasında kurulan ilişkinin zemini üzerine düşündüğümüzde, Kant’ın “Güzel ahlaki iyinin sembolüdür” (Das Schöne ist das Symbol des Sittlich-Guten) kavramıyla karşılaştık. Bu bağlamda, Kant’ın felsefesinde “iyi”nin ve “güzel”in anlamını bulmak önemliydi. Günümüze etkisi babında “yüce” de ele alındı. Çağdaş sanat temelinde sanat ve ahlak arasındaki bağıntının yansımasını açığa çıkarmak için sanat çalışmaları ve sanat kuramlarından örnekler de sunuldu. Manet ve Duchamp uğraklarından günümüz sanatına yol alındı. Kant’ın izini takip ederek anti-retinal, düşünce pratiğine dönüşmüş̧ kavramsal sanatı anlamak için “Neden Kant?” sorusunu cevaplamanın önemi ortaya çıktı. Kant’la başlayan bu çalışma, nihai varış̧ noktası olarak da Kant’a ulaştı.

Etkinlik herkesin katılımına açıktır.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.