YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Aslında Ev: Kahramanmaraş'ta Kerpiç Bir Ev

Serkan Duman

13 Ekim 2018 Cumartesi 17:00 Salon: ZEYREK SALONU


Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi ile Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi iş birliğiyle, Ev ve Mimari isimli program dizisi sekizinci oturumuyla devam ediyor. Celâleddin Çelik ve Halil İbrahim Düzenli moderatörlüğünde gerçekleştirilen program dizisinin Ekim ayı konuğu mimar Serkan Duman olacak. Programda, Serkan Duman'ın ev üzerine düşüncelerini ve kerpiç mimarisi hakkındaki çalışmalarını "Aslında Ev: Kahramanmaraş'ta Kerpiç Bir Ev" başlığı altında dinleyeceğiz.

Konut tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Bununla birlikte Türkiye’de ise barınma sorunu, sayısal yetersizlikten ziyade niteliksel problemlere kaymış gibi durmakta. Konut üretimini, salt barınmakla da açıklamak, içinde yaşadığımız çağda yeterli değil. Artan nüfus ve insanların tüketim alışkanlıkları, dünya kaynaklarını hızla tüketiyor. Bu nedenle evin, üretim biçimiyle de geri dönüştürülebilir ve doğaya zararsız şekilde düşünülmesi gerekiyor.

Bu bağlamda mimarın, ev sahibi olmak isteyenlerle doğrudan muhatab olabilmesi, planlamadan, yaşamın başlayacağı ana kadar süreç içinde kalması, bunu yaparken salt mimari kaygılar değil, aynı zamanda ekolojik ve geleneksel kaygılar da taşıması ve bütün bunların yapılabilir hale gelmesi önemle araştırılmaya ve harekete geçirilmeye muhtaç bir sorundur.

Mimar için, mimarlığın dışına çıkmak, şüphesiz mimar olmayanların arasına karışmak veya mimar olmayanları mimarlık alanına çekmek ile mümkün olabilir. Nasıl Aşık Veysel bir türkü ile herkese seslenebiliyor ve dinleyenlerin kalbinde yer edinebiliyorsa, mimarlar da bunun yolunu aramalıdır. 

Bütün bunların sonucunda; diğer mimari üretimlerin aksine günümüz “mimari” üretim anlayışıyla pek de uyuşmayan, üzerine mimari anlamının yanında üretiliş biçimiyle de konuşulmayı hakeden, evin sahipleriyle birlikte inşa ettiğimiz kerpiç bir ev, bu sunumun konusu olacak. İşe bir mimardan çok zanaatkar gibi dahil olmaya çabaladığım bu iş benim için de hem “acaba”lar ve “aslında”lar’a kapı açması hem de geleceğe bakış açısından önemliydi.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.