YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Geç Kalan Ev

Ömer Selçuk Baz

13 Nisan 2019 Cumartesi 13:00 Salon: ZEYREK SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi ile İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi iş birliğiyle, Ev ve Mimari isimli program dizisi on üçüncü oturumuyla devam ediyor. Celâleddin Çelik ve Halil İbrahim Düzenli moderatörlüğünde gerçekleştirilen program dizisinin Nisan ayı konuğu mimar Ömer Selçuk Baz olacak. Programda, Ömer Selçuk Baz’dan “Geç Kalan Ev” isimli sunumunu dinleyeceğiz.

Ömer Selçuk Baz, düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor: "Mimarlık okurken ve hatta mezun olurken hayatım boyunca birçok konut yapacağımı düşünmüştüm. Diploma proje konum ‘Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’ idi. Jüride adı sanı olan mimarlar gerçek hayatta mimarlık pratiğinin böyle olmadığını tatlı sert anlattılar.

Ben de biliyordum öyle olacağını, olmalıydı da… Okul sonrası Viyana’da çalışmaya başladığım ofis tam bir konut uzmanıydı. Sıra evler, sosyal konutlar, tek evler çatı yenilemeleri… Nadiren bir ofis ve ticari birim ile uğraşırdık. Bir yandan yüksek lisans yaparken bir yandan heyecanla çalışmaya devam ettiğim bu ofiste; mimarların neden konut yaparak meslek hayatına atılması gerektiği konvansiyonel fikri üzerine düşünecek epeyce vaktim oldu.

Tek evlerde çalışırken işverenin gözünün içine bakarak malzemeleri tek tek seçerek, her mevzuyu tartışıp her ölçeğinden içine girerek mimarlık yapılıyordu. Avusturya ve Almanya da bildiğim başka ufak ofislerde bu ölçek hiyerarşisinin içinde ufak ölçeklerde tecrübe edindikten sonra çalışmalarına farklı ölçeklerde işlerle devam edebiliyorlardı.

Ancak Türkiye farklı sebeplerle döndükten sonra işler diploma projemde bana söylendiği gibi gelişmedi. Bir tek ev projesi yapmam için mezuniyetimin üzerinden 18 yıl geçmesi gerekti.

Benim anlatmak istediğim konu; bu asimetrik coğrafya koşullarında yaşadıklarım, ve çok öncesinde beklerken bana  Geç gelen Ev’in yolunu tarif etmeye çalışmak yönünde olacak."

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.